Novinka

Duhová miska - jíst krásně je zdravé

09. 11. 2017 - Breakfast bowl, grain bowl, buddha bowl - obrázky a recepty s těmito názvy zaplavily internet a sociální sítě. Lákavě vyhlížející misky a talíře napěchované rozmanitými sezónními surovinami, plné kontrastů barev a struktur. 

Trend nebo selský rozum?

Možná vás okamžitě napadne otázka: Je to jen další trend, který nám diktuje, jak jíst nebo to má nějaký smysl? Odpovídám ano, má! Proč? Recepty jednoduše počítají s čerstvými přirozenými ingrediencemi, pestrostí, vyváženým poměrem živin a kladou důraz na celé obilné zrno nebo celozrnné produkty. Kéž by všechny trendy stejným způsobem motivovaly k pozitivní změně. Navíc jsou krásné, uznejte. A pokud jídlo lahodí oku, tělo produkuje látky, které umožní lepší vstřebání živin. Takže jíst krásně je vlastně zdravé!

Naše duhová miska

Základ naší duhové misky – RAINBOWL - je postavený na "celo-zrnu", které dodá plynulou energii, bílkovinách, které nás na dlouho zasytí, zdravých tucích, ideálně s převahou nenasycených mastných kyselin a sezónní zelenině či ovoci. Využijme toho, že si můžeme vyhrát opravdu se všemi barvami duhy v podobě nepřeberného množství čerstvých ingrediencí. 

Dám vám rovnou osobní tip na snídani – připravte si pohankovou kaši s ovesnými vločkami, semínky, kokosem a podzimním ovocem. Zaručuji, že vás tato kaše po ránu pohladí nejen po žaludku. Zvlášť v čase nadcházejících podzimních plýskanic takovou snídani všichni oceníme. Není nutné nakupovat drahé "superfoods", abychom mohli tvrdit, že jíme zdravě. Běžně dostupná zelenina, ovoce, i to sušené, bylinky, přírodní koření, ořechy… Pokud je konzumujeme pravidelně, dodají tělu vše potřebné v množství a formě, které tělo umí využít. 

Nenechme se nachytat reklamou, že snídat rádoby celozrnnou sušenku plnou rafinovaného cukru je zdravé. 

Snídaně je základ

Platí totiž, že pokud ráno v kamnech řádně nezatopíme, budou po celý den špatně hořet. To je další z moudrých vět mé babičky. A já dodávám, že dobrá snídaně doplní živiny, probudí organismus k činnosti, nastartuje mozek a ušetří vysedávání v čekárnách u doktora. Nezanedbatelným benefitem je fakt, že pokud nastartujeme metabolismus ráno, můžeme se těšit ze stabilní hmotnosti. A to už za těch 10 minut příprav stojí, co říkáte? 

Jinak v létě, jinak v zimě

Duhová miska je o základních surovinách, žádných polotovarech. Proto tomuto konceptu osobně tolik fandím. Jen tak máme kontrolu nad tím, co jíme. A není to vůbec komplikované. Inspirace je všude dost. Jen vědět, proč chtít a investovat trochu času do přípravy. Tahle investice se nám spolehlivě vrátí v podobě zdraví a psychické pohody. Navíc složení naší misky můžeme v rámci roku obměňovat. A vlastně bychom měli. Tak jako v zimě automaticky oblékáme kabát a čepici a v létě šortky a tričko, i náš talíř by se měl přizpůsobit ročnímu době. 

 

Tomáš David, Executive Chef Cold Kitchen, Fresh & Tasty

DALŠÍ PŘÍBĚHY K TÉMATU: 

Duhová miska - jíst krásně je zdravé