Novinka

Na jídle záleží

28. 02. 2017 - Když chcete ovlivnit kvalitu školního stravování svých dětí, nevzdávejte se, informujte se a hlavně věřte, že změna je možná. Není to jen otázka peněz nebo samolibosti rodičů.

Negativní dopad nezdravého stravování je vědecky dokázán. Zdravá střeva jsou základem obranyschopnosti každého jedince, tak proč si je neopečovávat již odmalička. Proč nenaučit naše děti, že jejich zdraví a délka života závisí ve velké míře na tom, co mají denně na talíři?

První krok ke změně

Jako první je třeba změnit status z „remcajícího rodiče, jehož dítě v jídelně nic nejí, protože mu nechutná“ na rodiče informovaného a hledajícího řešení. Proto jsem se třeba já stala členem Stravovací komise ve škole. Každá škola (byť provoz jídelny není její prioritou) musí uchopit stravování jako součást vzdělávání a předávání hodnot svým žákům. Ke konci školního roku 2013 - 2014 končila platnost smlouvy s předchozím provozovatelem jídelny, se kterým jsme byli dlouhodobě nespokojení, a naskytla se tak užasná příležitost prosadit změnu a posunout kvalitu stravování ve škole na vyšší úrověň.

Výběr nového provozovatele

Prvně byla ustanovena výběrová komise z řad zástupců vedení školy, pedagogů, zdravotního personálu školy, rodičů a samozřejmě samotných žáků, která si stanovila jasná kritéria pro posuzování předložených nabídek. Předchozí provozovatel měl nastavené poměrně vysoké ceny, bylo tedy jednou z priorit garantovat odpovídající poměr kvality a ceny. Kvalita – to jsou čerstvé suroviny, preference sezónního a lokálního původu, vyvážení zeleninového podílu na talíři, omezení zahušťování a dodržení francouzské skladby oběda: předkrm, hlavní chod, sýr, dezert. O všem se vedly v rámci komise intenzivní diskuse.

Co dělat proti skepsi

Ještě před tím než byly zaslány nabídky, jsme se s dalšími rodiči z komise rozhodli vyjet do terénu, uskutečnit benchmark a následně podat zprávu komisi. Nutno říct, že vedení školy bylo relativně skeptické a neveřilo v možnost zásadní změny, a to ani poté, co byly zaslané konkrétní nabídky zájemců. Díky našim osobním návštěvám u jednotlivých provozovatelů spojených s prohlídkou kuchyně, výdejen obědů, ochutnávkami a rozhovory s provozovateli, jsme nastartovali šum informací po škole a naději pro změnu.

Slow Food jako řešení

Oslovila nás filosofie Slow Food a celkový přístup k jídlu jako takovému, který jsme našli právě u Fresh & Tasty. Výsledek mluví sám za sebe: počet stravníků ve školní jídelně se zvýšil, středoškoláci, kteří dříve v obědové pauze utíkali do nedalekých fast foodu se obsluhují na salátovém baru, pravidelně se v jídelně stravují i členové pedagogického sboru a původně skeptické vedení školy si také kvalitu jídelny nemůže vynachválit.  

Kroužek vaření Petits Gourmands  

Láska prochází žaludkem a ve Francii to platí i pro přátelství. Kultura stravování hraje významnou roli pro celou společnost. Kroužek vaření není limitovaný pouze samotnou přípravou pokrmů, ale učí děti rozeznávat  a správně vybírat suroviny, servírovat jídlo, pečovat o svoje zdraví a jídlem neplýtvat. Celý rituál přípravy jídla je důležitý a pomáhá upevňovat rodinné a sociální vazby. Kroužek je hodně oblíbený i mezi chlapci, a to nás neskutečně teší! 

Největší přínos

Každý čtvrtek nám dcera přinese domů překvapení. Je vždy patřičně hrdá a dobrůtku rozdělí na pět kousků. To samé dělal minulý rok náš syn. Jsou to hezké momenty, kdy si dítě uvědomuje, že dokáže něco „velkého“, něco, co dokážou dospělí. O víkendech pak rádi pomáhají v kuchyni nebo i úplně sami něco připraví. Ví, že i ošklivá mrkev může chutnat, že slupky patří na kompost a že vždy stojí za to všechno ochutnat, protože chutě se za život mění a člověk může být příjemně překvapen...

 

Veronika Lassiouve

Právnička, matka tří dětí, slovensko-francouzské manželství, 18 let v Praze. Členka Školní rady, Stravovací komise a předsedkyně Sportovního a kulturního klubu. Vše při Francouzském Lyceu v Praze. Sportovní a kulturní klub  je nezisková organizace, díky které na půdě školy probíhá čtyřicet kroužků od jógy po vaření. Má ráda domácí i světovou kuchyni. Fakt, že manželovi chutná kapustnica a brynzové halušky připisuje štěstěne a také tomu, že pochází z Horního Savojska, regionu fondue, raclette a tartiflette.

 

DALŠÍ PŘÍBĚHY K TÉMATU: 

Na jídle záleží