Novinka

Mrkvánek – sladký mrkvový evergreen

19. 01. 2018 - Mrkev je super zelenina. Mám ji ráda, protože je téměř vždy dostupná, levná, krásně barevná, chutná a dá se z ní vykouzlit hodně dobrých jídel – slaných, i sladkých. 

Třeba mrkvánek, ten patří u našich malých i velkých zákazníků mezi ty nejoblíbenější sladké dezerty. Ve Fresh & Tasty ho pečeme od samého začátku, je to evergreen. ☺ 

Ingredience

  • pro 4 člennou rodinu (klasický plech), doba přípravy cca 1 hodina 20 minut (z toho 35 minut pečení)
  • 180 g másla (plus na vymazání plechu)
  • 100 g cukru krupice
  • 2 lžíce vanilkového cukru (32 g)
  • 4 vejce
  • 180 g polohrubé mouky (plus na vysypání plechu)
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • Špetka muškátového květu
  • 1 lžička mleté skořice
  • 3 lžíce rozinek (pokud máme rádi)
  • 300 g mrkve (asi 5 ks)
  • Citronová kůra z ½ citronu

Postup

  1. Zatímco nechám máslo rozpustit ve vodní lázni, v misce vyšlehám cukr s vejci do pěny, troubu zapnu na 160˚C. 
  2. V další misce smíchám všechny suché ingredience (mouku, prášek do pečiva, koření, alternativně rozinky).
  3. Mrkev nastrouhám do velké mísy najemno (chvíli nechám odstát a pak „vyždímám“ přebytečnou šťávu).
  4. K mrkvi nastrouhám citronovou kůru z omytého citronu, přidám vyšlehaný cukr s vejci, rozpuštěné máslo a suché ingredience. Vše důkladně promíchám.
  5. Vzniklé těsto naliju do máslem vymazaného a moukou vysypaného plechu. 
  6. Plech dám do předehřáté trouby a peču asi 35 minut. 
  7. Koláč je hotový tehdy, když se na špejli, kterou do těsta zapíchnu, nenalepí žádné těsto.

Ať vám chutná! ☺

Kačka Račáková, vedoucí studené kuchyně, Barrandov Studio, Fresh & Tasty

Mrkvánek – sladký mrkvový evergreen