Novinka

Pečená treska se zeleninou na páře a šťouchanými brambory

23. 06. 2017 - Tresku lze připravit mnoha způsoby. Chutná skvěle pečená či grilovaná, přímo vynikající je vařená v tomatové omáčce, smažená v pivním másle zase může tvořit dokonalou součást britské klasiky „fish and chips“.

Z nutričního hlediska je treska dobrým zdrojem netučných bílkovin – např. jedna 150g porce dodá člověku až 30 g bílkovin, což je téměř 50 % doporučené denní dávky pro dospělého muže.

Treska se často jí na jihu Evropy, a to obvykle konzervovaná: sušená nesolená, nebo sušená solená (v Portugalsku „bacalhau“, ve Španělsku „bacalao“, v Itálii „baccalà“).

Ingredience

4 porce, příprava: 1 hodina

Ryba

  • 600 g filetu z tresky 
  • 2 snítky rozmarýnu 
  • 6 snítek tymiánu 
  • 4 pol. lžíce extrapanenského olivového oleje 
  • sůl 

Zelenina na páře

  • 200 g mrkve (4 mrkve)
  • 100 g kukuřice 
  • 100 g hrášku 

 

Šťouchané brambory

  • 550 g brambor (6–8 brambor)
  • 1 malá cibulka (cca 70 g) 
  • 50 g másla 
  • olivový olej
  • sůl 

 

Postup

  1. Brambory oloupeme a dáme vařit do osolené vody.
  2. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kostičky. V rendlíku nahřejeme olej a na mírném plameni cibuli orestujeme.
  3. Zatímco se vaří brambory, připravíme si marinádu na rybu: V mixéru smícháme olej a bylinky, přidáme sůl a mixujeme dohladka. Touto marinádou jemně potřeme filety z tresky a necháme 20–30 minut odpočinout.
  4. Mezitím předehřejeme troubu na 180 °C.
  5. Naplníme rendlík ze čtvrtiny vodou a přivedeme ji k varu. Ztlumíme plamen a do rendlíku vložíme napařovák, příp. cedník tak, aby se neponořil.
  6. Když jsou brambory téměř hotové, vložíme rybu do trouby. Pečeme asi 10–12 minut.
  7. Mrkev nakrájíme na tenké plátky a spolu s ostatní zeleninou ji dáme na napařovák (cedník). Rendlík zakryjeme pokličkou. Zelenina je hotová za 6–7 minut.
  8. Hotové brambory rozmačkáme vidličkou, přidáme cibuli a případně dochutíme solí.
  9. Sundáme zeleninu z napařováku (cedníku), vložíme ji do mísy, přidáme oříšek másla a špetku soli a promícháme.
  10. Na talíř nejprve dáme šťouchané brambory, poté zeleninu a až nahoru pečenou tresku. 

 

Gian Luca Giardi, šéfkuchař FnT

DALŠÍ PŘÍBĚHY K TÉMATU: 

 

Pečená treska se zeleninou na páře a šťouchanými brambory