Díky ní je koláč vláčný a sytý. Příprava se může zdát na první pohled trochu dlouhá, ale je jednoduchá a výsledek stojí za to. Řepy je teď přes zimu hojnost, tak se při procházce stavte na trhu nebo u místního zelináře a upečte si řepánek ke kávě nebo čaji. Chladné zimní ráno nebo odpoledne tak bude rázem veselejší. ☺
Ingredience
pro 4 člennou rodinu, doba přípravy cca 1, 5 hodiny (z toho 50 minut pečení)
Těsto
- 250 g červené řepy (2-3 kusy)
- 100 g hořké čokolády (70 % kakaa)
- 3 vejce
- 250 g třtinového cukru
- 225 g polohrubé mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 50 g kakaa
- špetka soli
- 200 ml rostlinného oleje
Poleva
- 200 ml smetany
- 200 g hořké čokolády (70% kakaa)
Postup
Koláč
- Ve vroucí vodě nechám vařit červenou řepu asi 30 minut. Nebude úplně měkká, ale takto uvařená se bude následně lépe strouhat. Nechám trochu vychladnout a oloupu.
- Zatímco se vaří řepa, připravím si další ingredience.
- Čokoládu nechám rozpustit ve vodní lázni. Mezitím šlehám vejce s cukrem tak dlouho, až se jejich obsah zdvojnásobí. Poté přiliju rozpuštěnou čokoládu a opatrně promíchám.
- Do větší mísy proseju mouku, prášek do pečiva, kakao a sůl.
- „Suché“ ingredience smíchám s těmi „mokrými“. Do těsta nastrouhám červenou řepu a přiliju olej. Vše promíchám dohladka.
- Plech si vyložím pečícím papírem, naliju do něj těsto a peču v předehřáté troubě na 175° po dobu 45 až 50 minut.
Poleva
- Polevu připravím poté, co je už koláč upečený.
- V hrnci rozehřeju smetanu, poté ji stáhnu ze sporáku a přidám do ní čokoládu.
- Polevu vymíchám a nechám 5 minut odpočívat. Před potřením ještě lehce rozmíchám.
Gian Luca Giardi, Executive Chef Fresh & Tasty