Novinka

Řepánek – skvělý koláč z červené řepy

10. 01. 2018 - Když jsem poprvé řepánek pekl, nechal jsem ostatní, aby hádali, jaké ingredience jsem použil. Kvalitní čokoládu pozná skoro každý, ale červenou řepu málokdo.

Díky ní je koláč vláčný a sytý. Příprava se může zdát na první pohled trochu dlouhá, ale je jednoduchá a výsledek stojí za to. Řepy je teď přes zimu hojnost, tak se při procházce stavte na trhu nebo u místního zelináře a upečte si řepánek ke kávě nebo čaji. Chladné zimní ráno nebo odpoledne tak bude rázem veselejší. ☺

Ingredience

pro 4 člennou rodinu, doba přípravy cca 1, 5 hodiny (z toho 50 minut pečení)

Těsto

  • 250 g červené řepy (2-3 kusy)
  • 100 g hořké čokolády (70 % kakaa)
  • 3 vejce
  • 250 g třtinového cukru
  • 225 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 50 g kakaa
  • špetka soli
  • 200 ml rostlinného oleje

Poleva

  • 200 ml smetany
  • 200 g hořké čokolády (70% kakaa)

 

Postup

Koláč

  1. Ve vroucí vodě nechám vařit červenou řepu asi 30 minut. Nebude úplně měkká, ale takto uvařená se bude následně lépe strouhat. Nechám trochu vychladnout a oloupu.
  2. Zatímco se vaří řepa, připravím si další ingredience.
  3. Čokoládu nechám rozpustit ve vodní lázni. Mezitím šlehám vejce s cukrem tak dlouho, až se jejich obsah zdvojnásobí. Poté přiliju rozpuštěnou čokoládu a opatrně promíchám.
  4. Do větší mísy proseju mouku, prášek do pečiva, kakao a sůl.
  5. „Suché“ ingredience smíchám s těmi „mokrými“. Do těsta nastrouhám červenou řepu a přiliju olej. Vše promíchám dohladka.
  6. Plech si vyložím pečícím papírem, naliju do něj těsto a peču v předehřáté troubě na 175° po dobu 45 až 50 minut.

Poleva

  1. Polevu připravím poté, co je už koláč upečený.
  2. V hrnci rozehřeju smetanu, poté ji stáhnu ze sporáku a přidám do ní čokoládu.
  3. Polevu vymíchám a nechám 5 minut odpočívat. Před potřením ještě lehce rozmíchám. 

 

Gian Luca Giardi, Executive Chef Fresh & Tasty

Řepánek – skvělý koláč z červené řepy