Novinka

Rok v kuchyni s malými gurmány

04. 09. 2017 - Dobré vzdělání v jídle by mělo být na školách dostupné stejně jako učení se např. matematice.

Již naši předkové bez rozsáhlých výzkumů věděli, že žaludek je „druhý mozek“, který ovlivňuje naši pohodu, zdraví a je zrcadlem našich emocí. Proto záleží na tom, co mu pravidelně dopřáváme. 

Rodiče našich „malých gurmánů“ to vědí. Za velkou zábavou v podobě patlání se v těstě, krájení, míchání, kvedlání a válení, se pro malé kuchtíky skrývá promyšlená interaktivní výuka zásadní lidské dovednosti – vaření, 31 kurzů na základech programu Kitchen Garden Jamie Olivera a filozofie Slow Food. Osvojit si základní stravovací návyky, chápat jídlo jako hodnotu, umět se zodpovědně rozhodnout, co je pro mě a přírodu dobré.  Vědět, jaké informace jsou důležité. Umět ochutnávat neznámé a užívat si jídlo se svými blízkými.  Spolupracovat, podělit se, ale hlavně užít si a radovat se! A to se našim malým kuchtíkům a nám daří! ☺ 

Renata Lukášová, Jamie Olivers´s Food Revolution Ambassador, Fresh & Tasty Director

 

Jana Petáková, lektorka kurzu Petits Gourmads, LFP

Při vaření se pořád ochutnává, zkouší a objevuje. Největší radost přichází těsně před koncem hodiny, kdy se děti těší na to, až se doma o svůj kulinářský výtvor rozdělí s celou rodinou! Je krásné sledovat, jak jim na tom společném sdílení záleží. 

Velkým překvapením bylo zjištění, jak moc jsou děti uvědomělé, vědí, že není dobré jíst „junk food“ a nebrání se chuti základních surovin: hroznové víno je sladké, citron kyselý, parmezán slaný, ořechy hořké.

Jsem na svoje malé gurmánky moc pyšná a věřím, že dobré jídlo a týmového ducha budou vyhledávat celý život.

 

Léa a její maminka Kim

Léa: Líbil se mi celý kurz, ale nejvíc mě bavilo připravovat nanuky a marmeládu! 

Kim: Vaření měla Léa ze všech kroužků nejraději. Moc ráda nám vyprávěla, co nového se zase naučila. Řekla bych, že také dokáže lépe ocenit zdravé přísady, umí je odměřit a zvládne správně nakrájet ovoce a zeleninu. Líbí se mi, že prosazujete zdravé stravování a děti se zároveň na přípravě pokrmů velkou měrou podílejí.

 

Vasilisa a její maminka Daria 

Vasilisa: Líbila se mi chuť úplně všeho, co jsme vařili – bylo to dobrý! A taky se mi líbili naši lektoři: Jana, Stefan, Klára a Zuzka!!

Daria: S potěšením můžu říct, že díky vám Vasilisa ochutnala pár nových jídel, která doma kategoricky odmítala (např. tuňákovou pomazánku), a navíc jí chutnala! Udělat jí radost jídlem je skoro nemožné, takže to považuju za malý zázrak. :) Je také moc pyšná na to, co se naučila, a nebojí se zkoušet nové dovednosti doma. 

 

Jonáš a jeho maminka Anna

Jonáš: Mně se nejvíc líbilo samotné vaření! A z receptů pohankové palačinky, pórková polévka a perníčky.  

Anna: Z mé strany jsou to zodpovědné přístupy dětí k jídlu a recepty na památku. Jonášek v kuchyni vždy pomáhal,
teď se zapojuje do více náročných úkonů a užívá si to.

 

Eduard a jeho maminka Gabriela

Eduard: Nejvíc mě bavilo samotné vaření a recepty, které jsem celý rok sbíral!

Gabriela: Myslím, že na vaření je super nejen to, že se děti seznámí s různými chutěmi, ale také se naučí postupovat podle zadání, dodržovat určitý postup, trochu se zorganizovat. Náš Edi už sám iniciuje zkoušení nových receptů!

 

Zuzka Gordová, lektorka kurzu Little Chefs, ISP

Děti si vyzkoušely všechny dovednosti, které jsou potřeba k tomu, aby mohly doma mamince pomáhat v kuchyni. Ať už jsme pekli sladké, dělali pomazánky, krájeli zeleninu, děti vždy myslely na to, že chtějí donést aspoň malinký kousek mamince na ochutnání. 

Největší zábavu jsme zažili při pečení domácího chleba. Stalo se tradicí, že ke každé pomazánce, marmeládě, jsme upekli vlastní pečivo. Proč ho kupovat, když umíme udělat vlastní a lepší! :) 

Odměnou je pro mě úsměv od dětí a i od rodičů. Mám na co vzpomínat a už teď se těším na nový školní rok s "Littlíky" (Little Chefs). 

 

Rok v kuchyni s malými gurmány