Novinka

Rybí placičky s pečenou zeleninou a jogurtovým dipem

16. 06. 2017 - Rybí placičky jsou dobrým příkladem alternativního zpracování ryb. Nejsou náročné na přípravu a děti, které vám v kuchyni rády pomohou, se při vaření báječně zabaví.

Placičky jsou také poměrně univerzální: můžete z nich připravit dobrý rybí burger, placičky menších rozměrů lze podávat jako předkrm. Nebojte se experimentovat s různými druhy ryb a přizpůsobit recept vlastní chuti.

U nás coby základ pro rybí placičky používáme maso z lososa a obvykle je podáváme s pečenou kořenovou zeleninou a jogurtovým dipem s bylinkami. Jen je potřeba nakrájet zeleninu na přibližně stejné kousky, aby byla všechna hotová ve stejnou dobu.

Ingredience

4 porce (při 2 placičkách na porci), příprava: 1 hodina

Pečená zelenina

  • 1 kg kořenové zeleniny (mrkev, červená řepa, brambory, pastinák)
  • 5 stroužků česneku 
  • 3 snítky rozmarýnu 
  • 3 pol. lžíce extrapanenského olivového oleje 
  • sůl

Rybí placičky

  • 500 g filetu z lososa 
  • 1 celé vejce
  • 10 lístků bazalky, nasekaných najemno 
  • 4 kořenové petržele, nakrájené najemno
  • ¼ citronu – šťáva; kůru lze použít na obohacení chuti
  • 40 g strouhanky 
  • sůl podle chut

Jogurtový dip

  • 300 g jogurtu 
  • 50 g čerstvých bylinek (petrželová nať, bazalka) 
  • trocha citronové šťávy
  • sůl podle chuti

Postup

  1. Předehřejeme troubu na 180 °C.
  2. Nejprve připravíme zeleninu: oloupeme ji a nakrájíme na zhruba stejně velké kousky, nasypeme do mísy a přidáme česnek, bylinky, olej a sůl. Vše dobře promícháme, aby se všechny ingredience spojily, a vyskládáme na plech.
  3. Pečeme v troubě asi 35–40 minut, resp. do změknutí (vyzkoušíme vidličkou – do hotové zeleniny by měla snadno zajet).
  4. Jakmile je zelenina hotová, začneme připravovat placičky. Nakrájíme maso z lososa a vložíme ho do mísy. Přidáme všechny ostatní ingredience, dobře promícháme a vyrobíme placičky. Placičky položíme na plech a pečeme v troubě 8–10 minut.
  5. Zatímco se pečou placičky, připravíme dip. Do jogurtu přidáme najemno nasekané bylinky, vše dobře promícháme a dochutíme citronovou šťávou a solí.
  6. Placičky podáváme s pečenou zeleninou, dip necháme na straně talíře nebo jím můžeme placičky pokapat.

 

Gian Luca Giardi, šéfkuchař Fresh & Tasty

 

DALŠÍ PŘÍBĚHY K TÉMATU: 

Rybí placičky s pečenou zeleninou a jogurtovým dipem