Novinka

Ryby, rybky, rybičky

05. 06. 2017 - Rybaření není jenom sport, je v něm zvláštní poetika. Zvlášť v noci když mě vzbudí příposlech a ve tmě bojuji s něčím, co kolikrát nade mnou vyhraje.

To vše umocňuje ticho a svit měsíce osvětlující hladinu Orlické přehrady. I když časné vstávání a kolikrát i mrznutí u vody bez jediného záběru může být někdy pořádně otravné. Ale i tak - jít na ryby je pro mě pokaždé svátek.

Rodinná tradice

Z mých dvou kluků jsou už taky nadšení rybáři a doma si společně ryby dopřáváme asi častěji než běžná česká domácnost. Čerstvou rybu na první pohled poznáte podle lesklé kůže a jasných vypouklých očí. Musí mít taky červená žábra a pevnou pružnou svalovinu. A samozřejmě čerstvá ryba nesmrdí rybinou. Pak je hřích takovou rybu příliš dlouho tepelně upravovat a zasypávat tunou přesoleného předmíchaného koření. Ke sladkovodní rybě přidám jen nějakou bylinku nebo česnek, sůl. Nic víc. Mám rád, když cítím chuť samotné ryby. 

Ryby ve velkém

Koupit čerstvou rybu v Čechách už není problém. V kuchyni, kde se připravuje vše ve velkém množství a navíc se rozváží po městě, už je trochu oříšek rybu brzy ráno chutně upravit a udržet v perfektní kondici do doby výdeje. Tam, kde to jde, děláme na minutky. Jinak posíláme již hotové v termoportech, které ručí za konstantní teplotu. Takový losos se ale dělá s přesností na minuty. Nikdo nechce jíst přesušenou rybu, natož děti. Pro ně je tahle ryba ideální. Stačí čerstvé bylinky a trocha citronové šťávy. Kromě lososa děláme nejvíc tresku nebo tuňáka. Dospěláci vždy ocení pstruha na grilu doprovázeného čerstvými bylinkami. 

Jen tak pro představu - Fresh & Tasty loni nakoupilo přes 9 100 kg ryb. Měsíčně tak v průměru zpracujeme 760 kg. 

I malá ryba se počítá!

V našem jídelníčku by ryby neměly chybět jako zdroj kvalitní a lehce stravitelné bílkoviny a omega 3 mastných kyselin. Takové sardinky jsou dostupná záležitost a přitom plná vápníku a dalších minerálů včetně už zmiňovaných omega 3. Někteří odborníci je dokonce obsahem nutrientů přirovnávají k lososu. Jejich význam spočívá také v tom, že lov těchto “malých” ryb, které slouží jako potrava pro ty velké, nedevastuje moře. Člověk si tak může s klidným svědomím dopřát rybu, která není zatížená intenzivním chovem. Navíc v rybách, které jsou v mořském potravinovém řetězci takhle nízko, se neukládají škodlivé toxiny, jako je rtuť. 

Česká ryba

Co se týče lokálnosti, jde to i hezky česky. Jsem rád, že mezi dodavateli máme i Fish Farm Bohemia, který se specializuje na chov a prodej ryb, používá “recirkulační akvakulturní systém”. Díky tomu je vyloučeno riziko kontaminace vody a máme tak záruku, že kvalita masa ryby je perfektní.

Zpomalte

V kantýně u dospělých často vidím, jak spěchají a raději si dají kuře, než aby si dali trochu práce navíc s rybou, která má kosti. Lidi, zpomalte, aspoň jednou týdně. Existuje tolik druhů ryb a každý si určitě najde tu svou úpravu. A jestli vám chybí inspirace, naši malí gurmáni dodají recepty na osvědčené rybí pomazánky, které si zamilujete. Nebude chybět ani vychytaný recept na rybí placičky s jogurtovým dipem a pečenou zeleninou od Gian Lucy. Jídlo ale není jen o receptech, ale i o kultuře stolování. Jíst v čistém a hezkém prostředí – o to se dennodenně stará Jana Faltová a je na čase vám ji představit! 

Tomáš David, šéfkuchař studené kuchyně Fresh & Tasty

DALŠÍ PŘÍBĚHY K TÉMATU: 

 

Ryby, rybky, rybičky