Novinka

Ryby ano, ale zodpovědněji

20. 06. 2017 - Ryby a ostatní dary moře tvoří významný zdroj výživy člověka od nepaměti. Podle archeologů z National Geographic vypluli první rybáři na otevřené moře dokonce už před 42 tisíci lety. 

Naše zodpovědnost

Jenže v moderním věku se spolu s výrazným nárůstem počtu lidí stalo z rybolovu na vlasec s háčkem průmyslové odvětví, kvůli kterému dochází k vymírání mnoha druhů ryb a mořských ekosystémů. A tak pokud chceme stejnou rozmanitost moří zachovat i pro naše potomky, má smysl začít se chovat udržitelným způsobem a konzumovat zodpovědně.

Správná volba

Etika může být mocný ekonomický nástroj a každý z nás může ovlivnit to, co po nás zůstane. Například tak, že se v obchodě na konzervě tuňáka podíváme na symbol “Dolphin Safe”, který znamená, že při odlovu tuňáka nebyli usmrceni také delfíni. Nebo označení “Friend of the Sea”, případně “certifikát MSC”, které zaručují udržitelný rybolov. Světoví šéfkuchaři hvězdičkových restaurací na toto reagují a uvědomují si, že nestačí být v kuchyni jen kreativní a používat luxusní suroviny. Je třeba zapojit i etickou stránku věci a jít vzorem pro společnost.

Tipy k nákupu

Při nákupu ryb se jednoznačně vyplatí sledovat etikety. Dozvíme se údaje o složení, jak byla ryba zpracovaná nebo dobu skladování. Upřednostníme ty prodejce, kteří přehledně uvádí i původ ryby. Solidní obchodník kromě českého označení druhu ryby uvede na obal i její latinský název. A tam, kde povinné údaje v češtině chybí, se výrobku nejlépe obloukem vyhneme. Kvalita a čerstvost ryby je samozřejmě určující, a tak vyhledáváme ryby s lesklou napnutou kůží, nezakalenýma očima a jasně červenými žábry. 

Proč zařazovat ryby do jídelníčku?

Ryby jsou úžasným zdrojem vysoce kvalitních a lehce stravitelných bílkovin, zdravých tuků a dalších zdraví prospěšných nutrientů. Tak si je dopřávejme pravidelně, a nejen ty mořské. Nám bližší jsou ryby sladkovodní a kromě kapra je mezi nimi i pár pořádných dravců jako štika, pstruh, okoun nebo candát. 

Ryby v kuchyni Fresh & Tasty

Ryby se snažíme našim malým i velkým strávníkům nabízet pravidelně. Přesto, že hlavní repertoár stále tvoří losos, tuňák a treska, velmi dobře si uvědomujeme potřebu změnit směr a už teď hledáme nové cesty, jak i v tak velkém provozu dostát udržitelnosti, pestrosti, kvalitě, chuti a odpovědnosti vůči společnosti a ekosystému. Česká ryba a také mořská, která není zatížená intenzivním odlovem - to je výzva, která před námi stojí. 

Gian Luca Giardi, šéfkuchař Fresh & Tasty

DALŠÍ PŘÍBĚHY K TÉMATU: 

 

Ryby ano, ale zodpovědněji