Novinka

Příběh chleba z Jizerských hor

27. 04. 2017 - Koláčkova řemeslná pekárna

Míša a Jirka Koláčkovi pečou spolu i s námi, ale hlavně pečou ten nejlepší žitný chleba, ze kterého my potom vyrábíme chlebíčky, sendviče a nebo si ho prostě můžete koupit jen tak s sebou domů. A není to žádný nudný chleba! Je to umělecké dílo plné famózních příchutí. Vydrží krásně vláčný i několik dnů, ale to málokdy poznáte, protože je tak moc dobrý, že ho sníte hned! 

Petra Kalošová, Director of Operations, Fresh & Tasty     

Pekárnu jsme založili na začátku roku 2015 a specializujeme se na 100% žitné pečivo – pšeničnou mouku u nás nenajdete. Péci z žita je totiž daleko zdravější. 100 % žitné chleby, které tvoří náš hlavní sortiment, jsou zadělávány naším domácím kváskem, který používáme od začátku a každý den se o něj staráme a několikrát ho stále dokola vyvádíme. Momentálně pečeme přes deset druhů žitného chleba. Mezi nejoblíbenější patří ořechový, se sušenými rajčaty, s pravým italským parmazánem. Ale máme i něco pro fajnšmekry - jako je chléb s vysoce procentní hořkou belgickou čokoládou a sušenými švestkami, nebo chléb pro maminky s dětmi s čerstvou mrkví. Do všech chlebů přidáváme ještě semínka lnu, slunečnice a dýně.

Všechny chleby v pekárně ručně zpracováváme. Pečeme na objednávku, takže žádný chléb nepřijde na zbyt. Máme rádi dobré jídlo, a tak jednotlivé ingredience do chlebů i sladkého si pečlivě vybíráme a stále obměňujeme - vysoce procentní hořká čokoláda z Belgie, na slunci sušená rajčata z Turecka, pohanka z mlýna, nebo žitné zrno z Čech. Stejně tak nám záleží na ekologii a lidském přístupu, proto říkáme, že jsme malý rodinný podnik. Dáváme naší pekárně svojí tvář, kterou chceme zákazníkovi garantovat kvalitu. Mouku si necháváme mlít v místním rodinném mlýnu, ve kterém se mele pouze žitná mouka už třetí generaci. Pohanku do bezlepkového chleba máme mechanicky loupanou, nikoli praženou, zanechá si tak všechny nutriční hodnoty. 

Vedle chleba pečeme i sladké výběrové dobroty. Muffiny i koláče jsou z celozrnné žitné mouky, ve veganské receptuře slazené datlemi. 

Firmu jsme založili pro radost k jídlu a věříme, že se to v našich výrobcích odráží. Získali jsme ocenění za Nejlepší pekařský výrobek roku Regionální potraviny, ocenění Inovativní výrobek roku Potravinářské komory. Jsme hrdí na to, že jsme se jako jedna z mála pekáren mohli zúčastnit festivalu výběrové gastronomie - Prague food festivalu. Těší nás spolupráce s firmami jako je Fresh & Tasty nebo Fresh bedýnky, které zastávají stejné hodnoty jako my. 

Míša a Jirka Koláčkovi 

 

DALŠÍ PŘÍBĚHY K TÉMATU: 

 

Příběh chleba z Jizerských hor