Vaří pro vás

Představujeme vámNaše kuchaře,

kteří pro vás a vaše děti každý den s radostí kouzlí ty nejlepší pokrmy a svým kuchařským uměním dokazují, že i ve firemní nebo školní kantýně se dá jíst chutně, zdravě a pestře.

 

Gian Luca Giardi

Executive Chef, Fresh & Tasty

To, že je kuchařina profesí jeho života, zjistil Gian Luca až ve svých třiceti letech, kdy odjel do Austrálie. Tam totiž v jedné z restaurací v Sydney, kde pracoval, potkal nesmírně zapáleného člověka, který v něm vášeň k vaření probudil. 

Gian Luca nemá žádnou kuchařskou školu. Jeho školou byla práce v rodinné restauraci v Itálii,
kde pravidelně pomáhal o víkendech a prázdninách už od svých deseti let. V rodinném podniku pokračoval naplno po dokončení střední školy a zůstal až do odjezdu do Austrálie. Po šesti letech strávených v Sydney rozšiřoval své kuchařské obzory v Londýně a Dublinu. 

V roce 2008 zakotvil Gian Luca v Zátiší Group. Prošel cateringem, restaurací Žofín Garden a nakonec přijal nabídku stát se šéfkuchařem Fresh & Tasty, nového konceptu Zátiší Group zaměřeného na školní a firemní stravování. 

Své poslání vidí hlavně v příležitosti vzdělávat děti, ukázat jim směr, pomoci jim umět si správně vybrat. Inspirují ho všichni lidé, kteří dělají svou práci s vášní a jsou do ní přímo zbláznění. Fascinuje ho třeba nadšení Jamieho Olivera, který dokáže dělat tolik věcí, nadchnout tolik lidí, změnit vnímání jídla. Gian Luca rád brouzdá i na internetu a objevuje nové nápady, suroviny, kombinace. Baví ho experimentovat, pro což je nekonečný gastronomický svět jako stvořený.
Z toho důvodu není Gian Luca nijak vyhraněný, co se oblíbenosti kuchyně týče. Říká, že když je něco dobré, nezáleží na tom, odkud to pochází. 

Svůj volný čas věnuje Gian Luca hlavně rodině, rád fotí, poslouchá hudbu, cestuje, poznává cizí kultury a samozřejmě vaří.

 

Tomáš Pokorný

Chef, International School of Prague (ISP)

Tomáš je z kuchařské rodiny, a tak byl jeho osud trochu předurčen. Do kuchařiny se prý zamiloval hlavně díky svému strýci, známému kuchaři Jaroslavu Sapíkovi, který pro něj byl už odmalička velkou inspirací a také to byl on, kdo Tomáše zasvětil do přípravy kvalitní české kuchyně. 

Tomáš se vyučil v Praze a hned po vojně, v roce 1996, začal svou kuchařskou kariéru v Zátiší Group. Prošel téměř všemi restauracemi skupiny. V roce 2008 pocítil potřebu změny a rozhodl se odejít čerpat nové zkušenosti, rozšířit si obzor, získat nový pohled na gastronomii. Strávil čtyři zajímavé roky v několika vyhlášených pražských podnicích. 

Když pak přišla nabídka od Zátiší Group stát se šéfkuchařem týmu Fresh and Tasty v ISP (International School of Prague) a podílet se na koncepci jídla pro děti, neváhal a s radostí se vrátil. Bylo to opět něco nového, velká výzva, poslání učit děti správným návykům, navíc rozmanitá práce s prostorem pro vlastní nápady. 

Tomáš rád improvizuje, má rád různorodost, experimenty s exotickými chutěmi. Je zastáncem české kuchyně, ale unesen je i kuchyní asijskou, protože právě ona nabízí nekonečnou škálu chutí a vůní. 

Svůj volný čas tráví Tomáš hlavně s rodinou. Doma své kuchařské žezlo předává manželce, která je prý výborná kuchařka. A co je pro něj největší odměnou? Co nejméně vrácených jídel a stížností od zákazníků.

 

Michal Bobko

Sous Chef, International School of Prague (ISP)

„Naší rodině nejspíš koluje v žilách kuchařská krev,“ říká Michal Bobko. 

Vyučil se v Liberci a hned po škole začínal v tamní restauraci Domov, což považuje za zlomový bod ve své kuchařské kariéře. Potkal totiž skvělého Norberta Hojdu, podle něj naprosto univerzálního kuchaře, který se stal jeho velkým učitelem. 

Od roku 2010 žije Michal v Praze, a než v březnu 2015 nastoupil do Zátiší Group jako Sous Chef v ISP (International School of Prague), stihl projít kuchyněmi několika zajímavých restaurací. 

Na jeho profesní pouti ho inspirovala celá řada kolegů a lidí, více či méně známých. Vaření je pro Michala velkou vášní a školní kantýna byla další výzva. V kuchyni má rád různorodost, prostor pro improvizaci a kreativitu. Právě té má ve školní kuchyni dostatek, a práci navíc vnímá jako poslání, kdy může dětem pomocí dobrého jídla předávat správné návyky. Říká o sobě, že je všežravec. Pochutná si jak na dobře provedené české klasice, tak na asijské kuchyni, která dává neskutečný prostor k improvizaci. 

Když Michal nevaří ve škole, vaří doma. S přítelkyní rádi cestují, zajímají se o zdravý životní styl. Jinak čte, běhá, jezdí na kole -
a počítač nechává doma zásadně vypnutý.

 

Jarda Nohava,

Kuchař, International School of Prague (ISP)

Jardova kuchařská cesta byla celkem jasná. Už v deseti letech věděl, že se chce stát kuchařem. Měl to v rodině, a navíc ho to bavilo. 

Vyučil se v Praze, praxi během studia absolvoval v hotelu Internacional na Podbabě. Po vyučení měl tolik odvahy, že skočil rovnýma nohama rovnou do podnikání. S kamarádem provozovali šest let svou hospodu, které se dařilo. Oba ale cítili potřebu změny, chtěli si vyzkoušet i něco jiného. Jarda se vrhnul do pojišťovnictví. Po dvou letech ale zjistil, že mu kuchařský svět chybí, a vrátil se k tomu, co má v životě rád a co umí – k vaření. 

Pro Zátiší Group pracuje už druhým rokem, ve školní kantýně v ISP (International School of Prague). Přiznává ale, že to, jak je skvělé vařit pro děti a ukazovat jim každý den, jak dobře jíst, mu došlo až později. Jarda má rád v kuchyni týmového ducha. Kolegové jsou jeho velkou inspirací a prázdné talíře dětí a učitelů považuje za to nejlepší ocenění. 

Jeho vášní je jednoznačně česká kuchyně, mimo pracovní oblast potom čas strávený s přáteli, box a běhání. V životě věří, že „ukázaná platí“. Lidé toho mohou napsat a namluvit hodně, ale teprve skutky o nás prozradí nejvíce.

 

Aleš Pelka,

Chef, TV Nova

Aleš se už jako malý kluk rád motal kolem zabíjačky a prý už tehdy věděl, že bude kuchařem. 

Vystudoval střední školu se zaměřením na gastronomii v Šilheřovicích u Ostravy. V Zátiší Group je od roku 2001 a jako řada dalších kolegů si i on prošel několika restauracemi skupiny a sbíral zkušenosti.

Teď už téměř 5 let šéfuje kantýně v TV Nova, kde denně realizuje svou velkou vášeň, českou klasiku a skvěle provedené hotovky. Ale nejen to, svým strávníkům se snaží nabídnout co nejpestřejší skladbu jídel a ukázat, že i v závodní jídelně může jít o kulinářský zážitek. 

Sám si nejvíc pochutná právě na moderní české kuchyni a pořádném kusu masa. Má ale rád i rozmanitost asijské kuchyně. Inspiraci čerpá všude kolem sebe, od lidí, které potká, na místech a v restauracích, které navštíví. A když pak přijde zákazník a řekne, že si pochutnal, je to pro Aleše nejlepší odměna a důkaz toho, že svou práci s kolegy dělají dobře. 

A co dělá, když zrovna nedělá? Je hlavně se svou rodinou. V létě tráví volné dny na chalupě a rád jezdí na kole. V zimě pak celá rodina vyráží na hory lyžovat.

 

 

Lukáš Kácovský,

Chef, Barrandov

Lukáš se sice na kuchaře učil, ale i tak říká, že se jím stal náhodou. Po vyučení vůbec nevěděl, jestli se tomuto oboru chce věnovat, a tak si dodělal maturitu.
Ani po ní ale neměl jasno. Celé dětství a dospívání si totiž myslel, že bude profesionálním fotbalistou. Jeho kuchařská cesta tedy začala v okamžiku,
kdy mu na cateringu, kam chodil na brigádu, jednoho dne podstrčili pracovní smlouvu. 

Od roku 2008 Lukáš „kope“ za Zátiší Group. Začal právě ve chvíli, kdy se otevírala první provozovna nově vzniklé divize Fresh and Tasty, školní jídelna v ISP (International School of Prague). Tam působil přes šest let a vypracoval se na pozici zástupce šéfkuchaře. 

Před dvěma lety přijal pozici šéfkuchaře firemní kantýny Barrandov Studios, kde působí dodnes. Vařit ve školní a později firemní kantýně byla pro Lukáše velká výzva. Dnes a denně se svým týmem dokazuje, že je možné vařit dobře, nápaditě a zdravě i při tak velkých objemech, jako je 1500 porcí denně. 

Je týmový hráč. Táta mu prý už od mala kladl na srdce, aby se nad nikým nepovyšoval a před nikým neponižoval. Drží se toho, a možná i proto se mu v kuchyni daří držet skvělou atmosféru a týmového ducha. Má rád hlavně českou kuchyni, kvalitní suroviny a odmítá jakékoliv náhražky a všechno, za co by se musel stydět. Svůj volný čas dělí mezi rodinu a fotbal, a když mu zákazník řekne, že ta svíčková, kterou právě dojedl, byla jako od babičky, je to pro něj ta největší odměna.

 

Stefan Stefanov,

Sous Chef, Barrandov

Stefana si kuchařská profese vybrala prý náhodou a on je za to rád. Přestože je to náročná práce a dny jako by měly někdy 100 hodin, naplňuje ho radostí. Studoval v Bulharsku, ale tvrdí, že nejvíc se naučil od lidí, s kterými pracoval, ať už v Bulharsku, nebo později v Anglii a v Čechách. 

V Zátiší Group, potažmo ve Fresh and Tasty, zakotvil v roce 2013 a od té doby svým kuchařským uměním dokazuje, že i ve školní nebo firemní jídelně je možné jíst chutně a zdravě zároveň. Užívá si každý aspekt své práce, ale nejvíc ho baví, když se recept, který vymyslí, setká s úspěchem. 

Celá Stefanova kuchařská cesta je pro něj neskutečnou inspirací. Restaurace, které šéfoval, získala třikrát za sebou ocenění nejlepší restaurace v Bulharsku, potkal spoustu zajímavých lidí, navštívil bezpočet míst, seznámil se s různými kulturami. Inspirují ho i známé kuchařské osobnosti jako například Ferran Adria, Gordon Ramsay, Paco Torreblancka. Stejně tak ho ale ovlivňuje i kuchyně jeho předků. Miluje korejskou kuchyni, rád vaří bulharskou a asijskou kuchyni a vegetariánská jídla. 

Svůj volný čas má spojený s neustálým objevováním nového jídla a tvrdí o sobě, že je filmový maniak. Dodává ale, že jeho největším koníčkem je rodina, totiž žena a děti.