Jezte skutečné jídlo, ideálně nezprocesované
Zárukou bezpečí nejsou ani tzv. zdravé hotovky – připravené saláty, těstoviny, polévky nebo mnoho druhů sýrů či jogurtů. Obsahují různá zahušťovadla, emulgátory, barviva a stabilizátory, aby vydržely krásné, čerstvé a voňavé i při ne úplně vhodném skladování. Potravinářský průmysl vyvinul už pět tisíc chemických látek a neexistuje studie, která by všechny jejich účinky zkoumala v dostatečném časovém horizontu a na dostatečně velkém a diverzním vzorku lidí. Jisté je to, že se tyto látky usazují v cévách, buňkách a orgánech a v čase působí například kornatění tepen, dnu, záněty žaludku, zvýšený krevní tlak, pálení žáhy, plynatost nebo zvýšený cholesterol.
Při nákupu potravin si proto pečlivě čtěte jejich složení. Příliš mnoho éček, neznámých slov a doplňků k základním surovinám je známkou velké snahy o vylepšení chuti, a přeci byste nejedli něco, co není samo o sobě dobré. V restauracích si vybírejte jídla, která kuchaři uvaří přímo pro vás – maso, ryby, těstoviny, salát… V kantýnách Fresh & Tasty je to samozřejmost, čerstvě uvařené jídlo zvyšuje požitek z oběda, dodává potřebnou energii i zdraví prospěšné látky, a nezatěžuje životní prostředí zbytečným odpadem. Doma zapojte do přípravy večeře nebo víkendového oběda rodinu, společně vám uteče čas rychleji a v kuchyni si často popovídáte líp než u stolu.