Postup
- Nejdříve dám vařit v pánvičce vodu, do které vložím dva bobkové listy, sůl, pepř a vymačkanou citronovou šťávu z půlky citrónu. Když se voda začne vařit, snížím bod varu, aby voda lehce probublávala.
- Mezitím očistím zelený chřest. Jednou rukou uchopím chřest za spodní část a druhou rukou pod hlavičkou, až se zlomí spodní část. Tu oloupu škrabkou a mohu použít do polévky. Chřest, co mi zůstane, očistím malým nožíkem.
- Vložím do vroucí vody očištěný zelený chřest a vařím 7 minut. Pak chřest vložím do studené vody, aby zůstal krásně zelený. Když je zcela vychladlý, vyndám ho a nechám okapat. Nařežu ho na šikmo na dvoucentimetrové kousky a pak je dám do mísy.
- Namočím a operu rukolu, nakrájím si ledový salát na větší kostky a dám do mísy. Oloupu pomeranč a rozříznu ho na polovinu, vyříznu bílou část uprostřed a nakrájím také na kostky. Omyju jahody, nakrájím je na čtvrtiny a přidám i s pomerančem do mísy. Vše lehce promíchám.
- Zvlášť si namíchám zálivku: olivový olej, cukr, chilli a nakládaný pepř.
Tomáš David, šéfkuchař studené kuchyně Fresh & Tasty