Řepánek
CO POTŘEBUJETE?
TĚSTO: 250 g červené řepy (2–3 kusy), 100 g hořké čokolády (70 % kakaa), 3 vejce, 250 g třtinového cukru, 225 g polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 50 g kakaa holandského typu, špetka soli, 200 ml rostlinného oleje
POLEVA: 200 ml smetany na vaření, 200 g hořké čokolády (70 % kakaa)
JAK NA TO?
TĚSTO
1. Ve vroucí vodě nechám vařit červenou řepu zhruba 30 minut. Nebude úplně měkká, ale takto uvařená se bude následně lépe strouhat. Nechám trochu vychladnout a oloupu.
2. Zatímco se vaří řepa, připravím si další ingredience.
3. Čokoládu nechám rozpustit ve vodní lázni. Mezitím šlehám vejce s cukrem tak dlouho, až se jejich obsah zdvojnásobí. Poté přiliju rozpuštěnou čokoládu a opatrně promíchám.
4. Do větší mísy proseju mouku, prášek do pečiva, kakao a sůl.
5. Suché ingredience smíchám s těmi „mokrými“. Do těsta nastrouhám červenou řepu a přiliju olej. Vše promíchám dohladka.
6. Plech si vyložím pečicím papírem, naliju do něj těsto a peču v předehřáté troubě na 175 °C po dobu 45 až 50 minut.
POLEVA
1. Polevu připravím poté, co je už koláč upečený.
2. V hrnci rozehřeju smetanu, poté ji odstavím a přidám do ní čokoládu.
3. Polevu vymíchám a nechám 5 minut odpočívat. Před potřením ještě lehce rozmíchám.
CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY: 1,5 hodiny (z toho 50 minut pečení)