Tipy k nákupu
Při nákupu ryb se jednoznačně vyplatí sledovat etikety. Dozvíme se údaje o složení, jak byla ryba zpracovaná nebo dobu skladování. Upřednostníme ty prodejce, kteří přehledně uvádí i původ ryby. Solidní obchodník kromě českého označení druhu ryby uvede na obal i její latinský název. A tam, kde povinné údaje v češtině chybí, se výrobku nejlépe obloukem vyhneme. Kvalita a čerstvost ryby je samozřejmě určující, a tak vyhledáváme ryby s lesklou napnutou kůží, nezakalenýma očima a jasně červenými žábry.
Proč zařazovat ryby do jídelníčku?
Ryby jsou úžasným zdrojem vysoce kvalitních a lehce stravitelných bílkovin, zdravých tuků a dalších zdraví prospěšných nutrientů. Tak si je dopřávejme pravidelně, a nejen ty mořské. Nám bližší jsou ryby sladkovodní a kromě kapra je mezi nimi i pár pořádných dravců jako štika, pstruh, okoun nebo candát.
Ryby v kuchyni Fresh & Tasty
Ryby se snažíme našim malým i velkým strávníkům nabízet pravidelně. Přesto, že hlavní repertoár stále tvoří losos, tuňák a treska, velmi dobře si uvědomujeme potřebu změnit směr a už teď hledáme nové cesty, jak i v tak velkém provozu dostát udržitelnosti, pestrosti, kvalitě, chuti a odpovědnosti vůči společnosti a ekosystému. Česká ryba a také mořská, která není zatížená intenzivním odlovem - to je výzva, která před námi stojí.
Gian Luca Giardi, šéfkuchař Fresh & Tasty