Dobře si plánujte, hlavně snídani a oběd
Pokud byste za den mohli sníst jen dvě jídla, která by to byla?
Až do začátku 20. století bylo běžné, že lidé jedli zpravidla dvakrát denně – snídani a oběd, k večeři jen něco menšího, zbylý oběd, cikorku s chlebem, polévku… Rostoucí blahobyt nám umožnil jíst více, pravidelně a častěji během dne. Pro správné trávení a funkci slinivky břišní je však nezbytné dodržovat mezi jídly rozestup alespoň několik hodin a přes noc ideálně dvanáct.
Za nejdůležitější jídlo dne považují mnozí lékaři i vědci snídaně. Jak napovídá její anglický název – přerušuje (noční) půst – a probouzí tělo. Dodává mu energii a doplňuje zejména bílkoviny a vápník, které tělo zpracuje při regeneraci, výživě a opravě tkání a orgánů během noci. Sacharidy nastartují metabolismus a optimalizují jejich využití během dne. Vynechání snídaně zvyšuje o 27 % riziko srdečních onemocnění a o 20 % riziko vzniku diabetu 2. typu a vede také k výběru nezdravějšího jídla po celý den. To jsou dostatečné důvody, proč ráno vstát dřív a přichystat si cereálie s mlékem či jogurtem, pečivo se sýrem, omeletu se zeleninou nebo jogurt s ovocem. Vyvážená snídaně vám poskytne velkou část doporučené denní dávky vitaminů, minerálů a stopových prvků, zlepší paměť a dodá vám energii na celé dopoledne.
O odpoledne se postará pečlivě sestavený oběd. V kantýnách Fresh and Tasty vám výběr usnadní koncept Zdravého talíře, který obsahuje z 50 % zeleninu a ovoce, z 25 % bílkoviny, z 15 % sacharidy a z 10 % tuky. Jednotlivé složky už záleží na vaší chuti. Večeři si připravte lehkou, lékaři se shodují, že pozdní nebo velká večeře je hlavním důvodem obezity a přidružených nemocí.
Pokud si dopřejete před aktivitou kvalitní jídlo, jednoduše ji zvládnete, protože na ni budete mít energii a nepřepadne vás mlsná a následné výčitky z rychlého spořádání nezdravých pamlsků. Funguje to jako v autě – když natankujete, můžete jet.