A proč by na talíři neměly chybět?
Sacharidy jsou hlavním zdrojem energie pro tělo a mozek a potřebujeme i pro běžné denní aktivity. Vybírat bychom měli primárně komplexní sacharidy, tedy celozrnné obiloviny a pečivo, ovesné vločky, pohanku, quinou, luštěniny.
Bílkoviny jsou zase stavební látkou všech buněk, svalových vláken, hormonů, imunitních látek a dalších důležitých součástí našeho organismu. Důležité je vybírat jejich kvalitní zdroje, tedy libové maso, ryby, vejce, mléko a mléčné výrobky, sýry nebo luštěniny a náhražky masa.
Tuky pak slouží také jako zdroj energie, ale mimo to jsou důležité pro tvorbu vitaminů a hormonů a plní izolační funkci. Zařazovat bychom je měli ve formě ořechů, semínek, rostlinných olejů, avokáda nebo ryb a mořských plodů.
Ovoce a zelenina jsou na talíři nezbytné zejména kvůli obsahu vitaminů, minerálních látek a vlákniny.