Červen 2019

Mrkvánek – sladký mrkvový evergreen

Mrkvánek patří u našich malých i velkých zákazníků mezi ty nejoblíbenější sladké dezerty. Ve Fresh & Tasty ho pečeme od samého začátku, je to evergreen. Zkuste si ho upéct sami podle receptu Katky Račákové, která vařila u nás a nyní ji můžete potkat v restauraci Mlýnec, která také patří do naší skupiny.

Pohanková kaše s ovesnými vločkami, semínky, kokosem a podzimním ovocem

Snídaně je nejčastěji opomíjené a šizené jídlo dne. Přitom je to taková škoda! Když dobře snídáme, máme lepší náladu, více energie, přes den nás nic nerozhází. A vůbec, snídaně je palivo pro naše nápady.

Jako inspiraci přikládáme recept na podzimní duhovou misku – pestrou, barevnou a štědrou.  

Brownies

Jakmile se pustíte do příprav, počítejte s tím, že budete neustále ochutnávat a neubráníte se olizování metličky.

Je mnoho receptů na brownies, ale já nedám dopustit na tento bezlepkový, který chutná snad každému. Recept je tisíckrát vyzkoušený a je na něj třeba jen pár, zato dobrých ingrediencí.

Chřestový salát s jahodami a nakládaným pepřem

Český chřest zažívá už pár let svůj úspěšný návrat. Lví podíl na tom mají pánové z Mělnicka, od kterých ho v sezóně odebíráme. Říkají si „chřesťané“ a jejich sklizeň je opravdu vymodlená. Začala kolem Velikonoc a končí Svatojánskou nocí

Příprava chřestu je jednoduchá a jeho chuť nezaměnitelná. Receptů na chřestový quiche nebo chřest s holandskou omáčkou existuje nekonečně mnoho. Proto jsem zvolili takový, který kombinuje dvě skvělé sezónní záležitosti: chřest a jahody.

Indické máslové kuřecí kari

Moje osobní vnímání indického jídla se změnilo v okamžiku, kdy jsem měl to potěšení seznámit se s kolegou, indickým šéfkuchařem Mahavirem. 

Fascinovalo mě, jak Mahavir zachází s kořením a příchutěmi, a tak jsme se rozhodli zařadit pár jeho receptů do školního jídelníčku. Indické máslové kuřecí kari se okamžitě stalo hitem. Jemné kuřecí kousky ve smetanové tomatové omáčce si nenechají ujít děti ani dospělí. Příprava jídla je navíc poměrně snadná.

Pečená treska se zeleninou na páře a šťouchanými brambory

Tresku lze připravit mnoha způsoby. Chutná skvěle pečená či grilovaná, přímo vynikající je vařená v tomatové omáčce, smažená v pivním másle zase může tvořit dokonalou součást britské klasiky „fish and chips“.

Z nutričního hlediska je treska dobrým zdrojem netučných bílkovin – např. jedna 150g porce dodá člověku až 30 g bílkovin, což je téměř 50 % doporučené denní dávky pro dospělého muže. Ochutnejte tresku podle našeho receptu.

Svařená hruška – recept na dobrou náladu

Lukáš Kácovský, šéfkuchař jídelny Barrandov Studio má rád vůni hřebíčku, skořice a vanilky. Když je venku zima a nevlídno, vzpomene si na nápoj, který děláme na Barrandově.

"Vezmu pár hrušek, trochu koření a dám se do toho. Stačí pár loků a už se zase usmívám. Nebojte, nenechám si ho pro sebe."

Život mezi Googlery

Je to už více než pět let, co byl Jirkovi Medvedcovi svěřen malý, ale jistě neobyčejný provoz pro firmu Google.

Ryby ano, ale zodpovědněji

Ryby a ostatní dary moře tvoří významný zdroj výživy člověka od nepaměti. Podle archeologů z National Geographic vypluli první rybáři na otevřené moře dokonce už před 42 tisíci lety.